zaterdag 4 april 2015

Dekens #1 - Zweetdeken

In de categorie Dekens ga ik jullie van alles vertellen over verschillende soorten dekens, van zweetdeken tot winterdeken, en van uitrijdeken tot vliegendeken. per deken vertel ik waar de hij voor is en wanneer je hem gebruikt. vandaag begin ik met de eerste deken, de zweetdeken.


Waar is een zweetdeken voor?
Een zweetdeken gebruik je vaak als je klaar bent met trainen en je paard heeft erg gezweet. de deken neemt het zweet op, en het zweet komt als een vochtig laagje boven op de deken te liggen, zo wordt je paard lekker snel droog. Ook zorgt de zweetdeken er een beetje voor dat je paard het in de winter niet zo koud krijgt door het natte zweet. Een zweetdeken kun je vaak bij elke ruitersport winkel krijgen, en als je op internet zoekt kom je er ook een heleboel tegen.

Zweetdeken na het wassen
De zweetdeken kun je ook gebruiken wanneer je je paard gewassen hebt. Dit werkt precies hetzelfde, de deken neemt het water op en komt er boven op te liggen.

Materiaal
Een zweetdeken kan van verschillende materialen gemaakt zijn, maar vaak is hij van wol, fleece of katoen gemaakt. fleece is het meest gebruikte materiaal, het is dun, niet zo zwaar en niet duur.
Een wat duurder materiaal is wol, maar dit is dan ook van betere kwaliteit dan een normale fleecedeken. Met een wollen deken droogt je paard nog sneller op.
De deken op de foto is gemaakt van een katoenen wafelstof, ik hen deze deken nog nooit gebruikt en heb hier ook nog geen ervaring mee dus helaas kan ik jullie hier nog niks over vertellen.

Sluitingen
zweetdekens kunnen verschillende soorten sluitingen hebben, deken op de foto heeft bijvoorbeeld buiksingels, maar er zijn ook genoeg dekens zonder sluiting bij de buik. Voor deze dekens is het handig om een elastieken buiksingel te kopen als je hem op stal of in de wei om wilt doen, deze kun je gewoon bij de ruitersport winkel krijgen.
Een zweetdeken heeft dan wel goede sluitingen, maar laat je paard nooit zonder toezicht met een zweetdeken om staan!

prijzen
De prijzen van een zweetdeken kunnen er verschillen. je hebt bijvoorbeeld al een zweetdeken voor 15 euro, maar er zijn ook dekens die ver over de 100 euro kosten. Het ligt er maar net aan wat je precies zoekt in een fleecedeken, maar een normale prijs ligt ongeveer rondt de 40/50 euro.

ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad, mocht je toch nog vragen hebben, stel de dan zeker in de comments.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten